Ιατρικά Νέα

Ανίχνευση του καρκίνου του μαστού με εξέταση αίματος

Μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού ανέπτυξαν ερευνητές από την Χαϊδελβέργη σύμφωνα με δημοσίευμα του deutche Welle.

Μια νέα εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να προβλέψει σωστά τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 75%, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Παρόλο που η εξέταση δεν θα αντικαταστήσει εντελώς τις παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης, θα μπορεί να εντοπίσει αξιόπιστα τον καρκίνο, ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες.

Η εξέταση βασίζεται στις ενδείξεις των βιολογικών δεικτών του αίματος. Οι ειδικοί μιλούν για τον «θεμέλιο λίθο» στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Η εξέταση αίματος αποτελεί «έναν νέο, επαναστατικό τρόπο να ανιχνευθούν οι καρκινικοί δείκτες στο αίμα, γρήγορα και δίχως επεμβατική εξέταση», εξηγεί ο Κρίστοφ Ζον, ιατρικός διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στη Χαϊδελβέργη.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι λιγότερο επίπονη για τις γυναίκες και περισσότερο ασφαλής, καθώς δεν έχει καμία επιβάρυνση από ακτινοβολία.

Η έρευνα διήρκεσε έναν χρόνο και σε αυτήν έλαβαν μέρος 900 γυναίκες, εκ των οποίων οι 500 είχαν καρκίνο του μαστού. Η νέα μέθοδος προέβλεψε σωστά τον καρκίνο σε ποσοστό 75%. Μάλιστα όσον αφορά τις γυναίκες κάτω των 50 ετών η επιτυχία έφτασε το 86%. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να εφαρμόσουν παρόμοια εξέταση και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως αυτός της μήτρας.

Η εξέταση βασίζεται σε μία «υγρή βιοψία». Με αυτήν μπορούν στις εκκρίσεις του σώματος, όπως στο αίμα, στα ούρα ή στο σάλιο, να ανιχνευθούν πληροφορίες σχετικά με διάφορες ασθένειες και διαβιβαστικές ουσίες καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές εντόπισαν στο αίμα των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα 15 διαφορετικούς βιολογικούς δείκτες, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσαν να ανιχνεύσουν ακόμη και πολύ μικρούς καρκινικούς όγκους. Επιπλέον μπόρεσαν να εντοπίσουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της ασθένειας: οι βιολογικοί δείκτες παρέχουν έγκαιρα στοιχεία σχετικά με το ενδεχόμενο μετάστασης ή υποτροπής της ασθένειας, ακόμη και αναφορικά με την αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close