Οικονομία

Αναδρομικά: Θέμα ημερών να σκάσει η «βόμβα» – Σε πολλές δόσεις η επιστροφή των χρημάτων

Σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ελληνική οικονομία αναγάγει η Τράπεζα της Ελλάδας (κάτι που έχει επισημαίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα) μια ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για αναδρομικά επί μνημονιακών περικοπών συντάξεων και δώρων στο Δημόσιο.

Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας στην προχθεσινή ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, συμπληρώνοντας με νόημα: «Καθώς η χώρα εισέρχεται στον εκλογικό κύκλο, ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και δημοσιονομικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα. Ελλοχεύει, συνεπώς, ο κίνδυνος ανατροπής της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα».

Το καμπανάκι του Γιάννη Στουρνάρα έχει χτυπήσει και από τους δανειστές αλλά και από άλλους οικονομικούς παράγοντες καθώς η υπόθεση των αναδρομικών μπορεί να τινάξει στον αέρα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα βγάλουν τα δικαστήρια. Μια αναμονή πάντως που την «βολεύει» προεκλογικά καθώς τρέφει ελπίδες σε χιλιάδες πολίτες, ότι μπορεί να γεμίσει τις τσέπες τους με χιλιάδες ευρώ.

Κάποιοι στην κυβέρνηση εξετάζουν μάλιστα την επιστροφή των αναδρομικών σε πολλές δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να «φορτωθούν» ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό βάρος και οι επόμενες κυβερνήσεις.

Ερχονται αποφάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Η απόφαση αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εν ενεργεία υπαλλήλους που περιμένουν τις εξελίξεις προκειμένου να διεκδικήσουν διαφορές, το κόστος των οποίων μπορεί να αγγίξει και τα 15 δισ. ευρώ.

Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013 – 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Πρόκειται για 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που άσκησαν αγωγές εντός του 2019 μπορούν να διεκδικήσουν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close