Ιατρικά Νέα

Ανατροπή στη σχέση βιταμίνης Β με την προεκλαμψία

Μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι τo φυλλικό οξύ, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, δεν προστατεύει τις έγκυες γυναίκες υψηλού κινδύνου από την προεκλαμψία όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, αν και πιστεύεται ευρέως το αντίθετο.

Αυτή η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι η μόνη μελέτη του είδους της μέχρι τώρα. Τα ευρήματά της αντιβαίνουν σε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που υποδεικνύουν ότι υψηλές δόσεις φολικού οξέος θα μπορούσαν να αποτρέψουν την προεκλαμψία.

Το νέο εύρημα έρχεται να περιπλέξει την έρευνα για την πρόληψη της προεκλαμψίας, μια κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται επικίνδυνα η αρτηριακής πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σχέση μεταξύ φολικού οξέος και προεκλαμψίας προέρχεται από καρδιαγγειακή έρευνα. Μελέτες έχουν συνδέσει το χαμηλό φολικό οξύ με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, που επηρεάζει το 3-5% των κυήσεων. Είναι η κύρια αιτία επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζοντας περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, κάθε χρόνο, επιφέροντας ακόμα και το θάνατο. Σε περίπτωση εκδήλωσης προεκλαμψίας, συνήθως προτείνεται ο πρόωρος τοκετός για την πρόληψη παρενεργειών τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Το φυλλικό οξύ βοηθά στην κυτταρική ανάπτυξη. Συστήνεται στις γυναίκες που επιδιώκουν να μείνουν έγκυες και σε όσες διανύουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι ότι προλαμβάνει ορισμένες νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν στο μωρό όπως είναι η δισχιδής ράχη.

Τώρα ερευνητές από το Νοσοκομείο της Οτάβα στον Καναδά, με επικεφαλής τον Mark Walker, δεν εντόπισαν οφέλη από τη χορήγηση υψηλών δόσεων φυλλικού οξέος σε γυναίκες υψηλού κινδύνου μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. “Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το φολικό οξύ είναι μια αβλαβής βιταμίνη και πολλές έγκυες γυναίκες το παίρνουν για περισσότερο χρόνο και σε υψηλότερες δόσεις από ό, τι συνιστάται”, είπε ο Walker. Και πρόσθεσε ότι στον Καναδά, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας είναι 8 γυναίκες στις 100.000. Από αυτούς τους 8 θανάτους, περίπου οι 2 έχουν αιτία την προεκλαμψία.

Η μελέτη αφορούσε 2.460 γυναίκες από πέντε χώρες (Καναδάς, Αργεντινή, Αυστραλία, Τζαμάικα και Ηνωμένο Βασίλειο) που είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για προεκλαμψία (παχυσαρκία, δίδυμη κύηση, προϋπάρχουσα υπέρταση, προ-κύησης διαβήτη ή προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση).

Προεκλαμψία και θνησιγένεια

Στη δοκιμή, οι μισές γυναίκες λάμβαναν 4 mg φολικού οξέος ημερησίως (1 mg τέσσερις φορές την ημέρα) μέχρι τον τοκετό, επιπλέον των συμπληρωμάτων εγκυμοσύνης που περιείχαν χαμηλή δόση ή περίπου 1,1 mg ημερησίως φολικού οξέος. Στις άλλες μισές χορηγήθηκε ένα εικονικό σκεύασμα. Το 14,8% των γυναικών που πήραν την υψηλή δόση εκδήλωσαν προεκλαμψία και το 13,5% της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι τα συμπληρώματα φολικού οξέος 4,0 mg ημερησίως πέραν του πρώτου τριμήνου δεν εμποδίζουν την προεκλαμψία σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αυτή την πάθηση.

Ωστόσο υπήρξε διαφορά στη θνησιγένεια (θάνατος μωρού) μεταξύ των δύο ομάδων. Συνολικά 2.738 βρέφη γεννήθηκαν από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη (1.364 στην ομάδα του φολικού οξέος και 1.374 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου). Η θνησιγένεια ήταν 1,1% στην ομάδα του φολικού οξέος και 1,9% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν τα παιδιά αυτής της μελέτης έως να γίνουν 6 ετών για να δουν αν οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος έχουν επίδραση την υγεία ή την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close