Ιατρικά Νέα

Γιατροί: Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας

‘’Οι γιατροί θα γίνουν δέσμιοί των καθηγητών, με τον πρόσφατο νόμο για το νέο σύστημα βαθμολογίας των γιατρών στον τίτλο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας. ‘’, υποστηρίζει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Τετάρτη 27/3 στις 14:30 οι ειδικευόμενοι γιατροί, έξω από το υπουργείο Υγείας, ενάντια στην προωθούμενη θεσμοθέτηση βαθμολογίας στον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας.

Αποτελούν μεθόδευση οι τελικές “πανελλήνιες” εξετάσεις ιατρικής (μόνο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και βαθμό “καλώς”, “λίαν καλώς” και “άριστα”, τονίζει με επιστολή ο κ. Παπανικολάου .

Ενώ υπογραμμίζει ότι Τον Ιούνιο του 2017 , στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών, οι εκπρόσωποί τους είχαν ακούσει έκπληκτοι τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να υπερασπίζεται το μέτρο ως εξής:

“Αν είχαν βαθμό οι τίτλοι ειδικότητας τότε που είχα τελειώσει ειδικότητα εγώ δεν θα μπορούσαν να με αδικήσουν όταν έκανα αιτήσεις για θέση επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το επιχείρημα αυτό είναι νηπιώδες, καθώς το μέτρο προωθείται από τους καθηγητές, με σκοπό να ελέγξουν τη διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας.

Απαντώντας, δε, στο βιωματικό επιχείρημα του αναπληρωτή υπουργού, τονίζει πως “αν τότε υπήρχε βαθμός στον τίτλο ειδικότητας και ήταν κριτήριο για διορισμό στο ΕΣΥ, δεν θα σού έβαζαν ΄άριστα’, ας τους είχες πετάξει τα μάτια έξω και στα γραπτά και στα προφορικά”…

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτίθεται με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, για τους εξής λόγους:

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ο βαθμος δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου (δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής συμπεριλαμβανομένων) ο τίτλος ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική πιστοποίηση επάρκειας του/της ειδικευμένου/ης γιατρού και για τον λόγο αυτό δεν έχει “βαθμό”.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές ειδικότητες, έχει επιχειρηθεί να θεσμοθετηθεί και υπερκρατική (Ευρωπαϊκή) πιστοποίηση τέτοιας επάρκειας, η οποία φυσικά επίσης δεν φέρει βαθμό.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close