Ιατρικά Νέα

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν βακτήρια, που «τρώνε τη ρύπανση» και εκπέμπουν ηλεκτρισμό

Μια απίστευτη ανακάλυψη έκανε μία ομάδα επιστημόνων, ύστερα από ένα ταξίδι στο Εθνικό Πάρκο του Yellowstone στις ΗΠΑ. Εντόπισαν βακτήρια, τα οποία μπορούν να «φάνε» τη ρύπανση και να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, μπήκαν βαθιά στο Εθνικό Πάρκο, προκειμένου να εξαγάγουν αυτά τα βακτήρια, τα οποία είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε ιαματικές πηγές, με θερμοκρασία που μπορεί να ξεπεράσει τους 90°C.

Τα λεγόμενα “ηλεκτρογενή” μικρόβια αναγνωρίστηκαν, λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν ενέργεια, την οποία οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στο μέλλον για την αντιμετώπιση δύο αναδυόμενων παγκόσμιων προβλημάτων – της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ενέργειας.

Μιλώντας για την ανακάλυψή τους στο περιοδικό Journal of Power Sources, οι επιστήμονες παραδέχτηκαν, βέβαια, ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, εξαιτίας των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών, στις οποίες ζουν τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν μερικά ηλεκτρόδια στις θερμές λίμνες του Πάρκου, για να παρατηρήσουν την αντίδραση των βακτηρίων που «τρώνε τη ρύπανση», μετατρέποντας τους τοξικούς ρύπους σε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες, παράγοντας ηλεκτρισμό κατά τη διαδικασία. Μετά από 32 ημέρες επέστρεψαν στην περιοχή για να συλλέξουν τα ηλεκτρόδια, καταφέρνοντας να συλλάβουν τα συγκεκριμένα σπάνια βακτήρια.

Οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, χρησιμοποιούν ηλεκτρόνια, τα οποία είναι μικροσκοπικά αρνητικά φορτισμένα σωματίδια, σε μια σύνθετη αλυσίδα χημικών αντιδράσεων, που τροφοδοτούν το σώμα τους. Κάθε οργανισμός χρειάζεται μια πηγή ηλεκτρόνιων και έναν τρόπο για να αποβάλει αυτά τα ηλεκτρόνια. Οι άνθρωποι παίρνουν τα ηλεκτρόνια από τα σάκχαρα στα τρόφιμα που τρώνε και τα μεταφέρουν στο οξυγόνο που αναπνέουν. μέσω των πνευμόνων.

Για να καταφέρει να συλλέξει τα βακτήρια η ερευνητική ομάδα εφηύρε μία μικρή φορητή συσκευή, η οποία δίνει την δυνατότητα να ελέγχονται τα ηλεκτρόδια, που βυθίζονται στις θερμές πηγές, για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close