Ιατρικά Νέα

Γολγοθάς ασθενών για να πάρουν φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, καρκινοπαθείς διανύουν 500 χιλιόμετρα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους

Τον «Γολγοθά» των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, π.χ. καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα κα., σε ό,τι αφορά την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα», αναφέρει η Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αλλαγή του τρόπου προμήθειας των φαρμάκων υψηλού κόστους το 2015 αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς μέχρι τότε χορηγούνταν στους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, έχει επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς.

«Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει λειτουργήσει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Καθυστερούν τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

Ζητεί επίσης η Ομοσπονδία εξηγήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση υπηρεσιών αποστολής των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς που έχουν εξαγγελθεί. «Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος ραντεβού ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ενεργοποιήσει αποστολή κατ΄οίκον για τα φάρμακα υψηλού κόστους μέσω ΕΛΤΑ και με χρέωση των ασθενών, ενώ δρομολογεί πιλοτικό πρόγραμμα για την δωρεάν διανομή κατ΄οίκον των φαρμάκων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει τέλος σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και προτείνει η χορήγηση να γίνεται από τα νοσοκομεία προσωρινά έως ότου λειτουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και «φυσικά, τα φάρμακα αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των υγειονομικών μονάδων που καταρρέουν οικονομικά».

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close