Οικονομία

ΔΝΤ : Απόφαση των ελληνικών αρχών η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων

Στις ελληνικές Αρχές σε «συνεννόηση με τους άλλους επίσημους πιστωτές» παρέπεμψε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα, εξέλιξη που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση.

Όπως ξεκαθάρισε, αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι ελληνικές αρχές, προσθέτοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους άλλους επίσημους πιστωτές στις περιπτώσεις που ενδείκνυται. Αναγνώρισε πάντως ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας.

«Είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, αν χρειάζεται», ανέφερε προσθέτοντας πάντως πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας προς το Ταμείο.

Όπως είναι γνωστό τα δάνεια του ΔΝΤ είναι συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ESM πολλαπλάσιου κόστους (4,8% μέσο επιτόκιο), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη πορεία»
Η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη πορεία» όσον αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας και τα δημοσιονομικά, καθώς και την ανάπτυξη, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Ερωτηθείς αναφορικά με την «αδύναμη πειθαρχία πληρωμών», που επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, αν αποτελεί ένα πολιτισμικό χαρακτηριστικό ή μια κληρονομιά της κρίσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει περιοριζόμενος στο να επαινέσει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Και τα εύσημα για αυτό (καλύτερη πορεία) πηγαίνουν στις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι έχουν επιδείξει μεγάλη επιμονή και υπομονή για να προωθήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις […] Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν το βάθος της κρίσης που βρέθηκε μπροστά του», σημείωσε ο κ. Ράις.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close