Ιατρικά Νέα

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μεγάλος αριθμός στη ζυγαριά, καλύτερη επιβίωση

Τα παραπανίσια κιλά είναι αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου. Νέα επιστημονικά συμπεράσματα, ωστόσο, δείχνουν ότι έχουν κι ένα καλό. Συμβάλλουν στην καλύτερη επιβίωση μετά από εγκεφαλικό.

Και, ναι, είναι κάπως οξύμωρο, αλλά συμβαίνει. Η προκαταρκτική μελέτη δημοσιεύθηκε χθες και θα παρουσιαστεί στην 71η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στις 4 Μαΐου.

Είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ, που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει “το παράδοξο της παχυσαρκίας”. Πρόκειται για μια θεωρία, που υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να προστατεύει ορισμένους ανθρώπους, όπως πολύ ηλικιωμένους ή άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Zuolu Liu από το UCLA και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους, μέσης ηλικίας 71 ετών και με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 27,5, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τους χώρισαν σε πέντε κατηγορίες: ελλιποβαρείς, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρους, παχύσαρκους και σοβαρά παχύσαρκους.

Όσοι ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 35), είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος (με ΔΜΣ 20-24). Οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30-34) είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ οι υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Από την άλλη, οι άνθρωποι με βάρος μικρότερο του κανονικού (με ΔΜΣ κάτω του 20) είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα, που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Από τα 95 άτομα, τα οποία ήταν σοβαρά παχύσαρκα, 11 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με 19 από τα 192, που ήταν παχύσαρκα, 58 από τα 395, που ήταν υπέρβαρα, 55 από τα 327 που ήταν κανονικού βάρους και 6 από τα 24, που ζύγιζαν λιγότερο από το κανονικό.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close