Ιατρικά Νέα

Εγκρίθηκε νέα κατ’ οίκον θεραπεία για άσθμα και κνίδωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προγεμισμένη σύριγγα ομαλιζουμάμπης για χορήγηση στο σπίτι, επιτρέποντας στους ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό άσθμα (ΣΑΑ) και χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (ΧΑΚ) είτε με αυτοχορήγηση, είτε με χορήγηση από εκπαιδευμένο φροντιστή υγείας.

Με την έγκριση αυτή, η ομαλιζουμάμπη είναι ο πρώτος και μοναδικός βιολογικός παράγοντας που παρέχει την επιλογή χορήγησης στο σπίτι για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα και χρόνια αυθόρμητη κνίδωση.

H ομαλιζουμάμπη, η οποία στοχεύει την ανοσοσφαιρίνη E (IgE), είναι ο πρώτος και μοναδικός βιολογικός παράγοντας, που λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία και στο Λιχτενστάιν για αυτοχορήγηση (ή χορήγηση από εκπαιδευμένο φροντιστή υγείας) για τη θεραπεία του ΣΑΑ σε ασθενείς ηλικίας 6 ετών και άνω, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματός τους, και της ΧΑΚ σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν πομφούς, που δεν ελέγχονται με τα H1-αντιισταμινικά.

Οι μελέτες για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα και τη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση έχουν δείξει ότι οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ασθενείς μπορούν να αυτοχορηγήσουν αποτελεσματικά την ομαλιζουμάμπη στο σπίτι.

Η αποτελεσματικότητα της ομαλιζουμάμπης έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας και μελέτες καθημερινής κλινικής πρακτικής. Μειώνει τις σοβαρές παροξύνσεις και τη χρήση κορτικοστεροειδών στο ΣΑΑ και τα συμπτώματα στη ΧΑΚ.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στους ασθενείς χωρίς γνωστό ιστορικό αναφυλαξίας να κάνουν αυτοχορήγηση της προγεμισμένης σύριγγας της ομαλιζουμάμπης, ή να λαμβάνουν την ένεση από εκπαιδευμένο φροντιστή υγείας, από την τέταρτη δόση και έπειτα, ύστερα από την έγκριση του θεράποντος ιατρού. Ο ασθενής ή ο φροντιστής υγείας πρέπει να έχει λάβει εκπαίδευση στην ορθή τεχνική υποδόριας ένεσης και στην αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

«Τα σημερινά θετικά νέα αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από IgE διαμεσολαβούμενο άσθμα και χρόνια αυθόρμητη κνίδωση. Η μείωση του αριθμού τακτικών επισκέψεων στο ιατρείο παρέχει στους ασθενείς την ευελιξία να προσαρμόσουν τη θεραπεία στον τρόπο ζωής του και βοηθά τη μείωση του φορτίου της νόσου. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για τους γιατρούς να δέχονται ασθενείς που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Dr Karl-Christian Bergmann του Κέντρου Αλλεργιολογίας Charité στο Βερολίνο.

Χορηγούμενη μέσω ένεσης κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες, η ομαλιζουμάμπη χρησιμοποιείται ευρέως και είναι καλά ανεκτή. Με 13 έτη κλινικής εμπειρίας στην Ευρώπη και ένα εκατομμύρια έτη έκθεσης ασθενών, η χρήση της υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα δεδομένων από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές και μελέτες καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close