Ιατρικά Νέα

Επίδεσμοι με ηλεκτρισμό για ταχύτερη επούλωση των πληγών

Μια νέα μελέτη από την ερευνητική ομάδα στο State University του Οχάιο προσφέρει νέες ενδείξεις σχετικά με την επιστήμη πίσω από τους επιδέσμους αυτούς και όπως αναφέρει το άρθρο στο περιοδικό Scientific Reports, τα ευρήματα του πιθανότατα να βοηθήσουν στο να γίνετε καλύτερα η θεραπεία των πληγών στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επίδεσμοι ανήκουν σε μια κατηγορία θεραπειών που ονομάζονται electroceuticals, οι οποίες είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές ωθήσεις για τη θεραπεία ιατρικών ζητημάτων, όπως τραυμάτων. Η μελέτη η οποία είναι η πρώτη στο είδος της, εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους οι επίδεσμοι σκοτώνουν αυτοί τα βακτήρια γύρω από ένα τραύμα, επιτρέποντας την πληγή να επουλωθεί γρηγορότερα.

Όπως δήλωσε ο Shaurya Prakash, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής και αεροδιαστημικής μηχανικής και συν-συγγραφέας της μελέτης, ο στόχος τους ήταν να θεραπεύσουν μη συγκολλητικές ή χρόνιες πληγές και, εάν υπάρχει μόλυνση, να αφαιρεθεί η μόλυνση. Και επιπλέον, να καταλάβουν ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τον οποίο οι ηλεκτροεκρηκτικές θεραπείες λειτουργούν για να σκοτώσουν βακτήρια.

Όπως λέει ο καθηγητής, τα βιοφίλμ είναι μικρές κοινότητες μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που μπορούν να ζουν στην επιφάνεια του δέρματος ή σε μια πληγή. Οι κοινότητες κρατούνται μαζί με κάτι που ονομάζεται εξωκυτταρική πολυμερείς ουσίες – το EPS για συντομία. Οι ουσίες αυτές γενικά αποτελούνται από λίπη και πρωτεΐνες και μπορούν να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φράγμα που να διατηρεί τα βακτήρια ασφαλή από τις παραδοσιακές επιλογές κλινικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με τις παραδοσιακές αντιβιοτικές θεραπείες, ορισμένες δερματικές λοιμώξεις μπορεί να παραμείνουν και να αποτρέψουν τις πληγές από την επούλωση.

Ωστόσο, οι επίδεσμοι με ηλεκτρισμό μπορούν να σπάσουν το εμπόδιο αυτό, όπως δείχνει η έρευνα του State Ohio, καταστρέφοντας τα βακτηρίδια και επιτρέποντας στις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο για τη μελέτη λοιμώξεων μαλακών μορίων για να μάθει περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι επίδεσμοι.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close