Οικονομία

Ερχεται νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για 20.000 χιλιάδες νοικοκυριά

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για 20.000 νοικοκυριά.

Ο υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, δεν απέκλεισε τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, να προκηρυχθεί νέα δράση που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση οικογενειών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Ο ίδιος είπε πως θα αφορά περίπου 20.000 και τόνισε ότι προϋπόθεση για να βγει στον αέρα η νέα δράση είναι η επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε βρει τους πόρους και θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση». Στο ίδιο ζήτημα της εξοικονόμησης, ο Σταθάκης σημείωσε ότι τα δημόσια κτίρια θα βρεθούν στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών καθώς ετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του υπουργού αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Οπως είπε, για το 2030 στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32,5% της τελικής κατανάλωσης, που σημαίνει διπλασιασμό της παραγωγής ρεύματος σχεδόν στο 57%.

Με βάση τον ΕΣΕΚ, μεγάλες παρεμβάσεις δρομολογούνται και στην ενεργειακή απόδοση των ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σύμφωνα με τον υπουργό. Προβλέπεται να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να ανακαινιστεί το 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση σε ετήσια βάση έως το έτος 2030.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Ετσι θα συνεχιστούν τα επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα και η προσαρμογή τους με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους αποδοτικότητας και την αποτελεσματικότερη συμβολή στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού. «Ο στόχος που τίθεται είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των ελληνικών κατοικιών εντός της δεκαετίας 2021-2030, ήτοι 40.000 κατοικίες κάθε χρόνο» σύμφωνα με τον υπουργό.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close