Ιατρικά Νέα

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία μπορεί να αυξήσει το άγχος αργότερα στη ζωή

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση αλκοόλ νωρίς στη ζωή επιδρά στον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία, ακόμη και αν διακοπεί, αυξάνει τον κίνδυνο για άγχος αργότερα στη ζωή, λόγω του μη φυσιολογικού επιγενετικού προγραμματισμού.

Τα ευρήματα της μελέτης, που διεξήχθη σε πειραματόζα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Η επιγενετική αναφέρεται σε χημικές αλλαγές στο DNA, στο RNA ή σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που σχετίζονται με χρωμοσώματα, που αλλάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων, χωρίς να αλλάζουν τα ίδια τα γονίδια.

Επιγενετικές αλλοιώσεις απαιτούνται για την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν ως απάντηση σε περιβαλλοντικούς ή και κοινωνικούς παράγοντες, όπως το αλκοόλ και το άγχος. Αυτά τα είδη επιγενετικών αλλοιώσεων έχουν συνδεθεί με αλλαγές στη συμπεριφορά και με ασθένειες.

“Η πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ μεταβάλλει τον εγκέφαλο και αλλάζει τη συνδεσιμότητά του, ειδικά στην αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα και με το άγχος, με τρόπους που δεν κατανοούμε πλήρως”, δήλωσε ο Subhash Pandey, καθηγητής ψυχιατρικής στο UIC College of Medicine, διευθυντής του Κέντρου UIC για την έρευνα στην επίδραση του αλκοόλ στην επιγενετική και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι επιγενετικές αλλαγές διαρκούν και αυξάνουν την ευαισθησία απέναντι σε ψυχολογικά ζητήματα αργότερα στη ζωή, ακόμη κι αν η χρήση αλκοόλ, που ξεκίνησε στην εφηβεία, σταματήσει”.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close