Οικονομία

Κτηματολόγιο: Έρχονται «ραβασάκια» σε 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι να προσέξετε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν «ραβασάκια» για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, αναφορικά με τη πληρωμή αναλογικού τέλους κτηματογράφησης για τα προγράμματα μετά το 2008, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη γεωθερμία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις και για το Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι το αναλογικό τέλος αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου εάν από αυτή αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ (με «ταβάνι» τα 900 ευρώ), κάτι το οποίο σημαίνει ότι με αυτό δεν θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία μικρότερη των 20.000 ευρώ.

Στο νέο νομοσχέδιο μνημονεύεται εκ νέου το συγκεκριμένο τέλος, η είσπραξη του οποίου δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς αναφέρεται πως «για την επεξεργασία των δηλώσεων και την καταχώριση των εγγραπτέων δικαιωμάτων στους τελικούς πίνακες κτηματογράφησης, καθώς επίσης και για τα δικαιώματα που έχουν περιληφθεί στα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, καταβάλλεται υπέρ του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης».

Το συγκεκριμένο τέλος αφορά σε παλαιές κτηματογραφήσεις και συγκεκριμένα σε προγράμματα από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει πληρωθεί το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανά δικαίωμα, αλλά όχι το αναλογικό τέλος, αναφέρει η εφημερίδα. Αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ακίνητα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπολογίζεται ότι η είσπραξή του θα επιφέρει αύξηση των εσόδων του φορέα, που εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα ανέλθουν στο ποσό των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακίνητα

Όπως σημειώνει η εφημερίδα που επικαλείται πηγές του φορέα, σε περιπτώσεις μεταβίβασης, αγοραπωλησίες, κ.λπ. σε ακίνητα με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, εκείνοι που δεν το έχουν δηλώσει θα κληθούν να το πράξουν έστω και εκ των υστέρων, πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ ή των 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα, τα οποία – ενώ προβλέπονται – δεν έχουν επιβληθεί ακόμα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, κάτι που εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει καθώς κάτι τέτοιο θα ανέκοπτε την προσέλευση των τοπικών, η οποία είναι ούτως ή άλλως μειωμένη ακόμα.

«Παγωμένο» παραμένει επί του παρόντος το ενδεχόμενο αναδρομικής επιβολής και του τέλους κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ για τις ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν στα πρώτα πολιτικά προγράμματα κτηματογράφησης της δεκαετίας του ’90 – επίσης προβλέπεται, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση να εισπραχθεί ακόμα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, βάζει τέλος στις «κρυφές» χρεώσεις των δηλώσεων περιουσίας, ενώ διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία διορθώσεων ειδικά σε περιοχές στις οποίες διενεργείται προανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων. Επίσης, προάγει την εξωδικαστική διαδικασία σε όσες περιπτώσεις ενδείκνυται, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου των υπομνημάτων που συντάσσει το γραφείο Κτηματογράφησης επί των εντάσεων που υποβάλλονται.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close