Ιατρικά Νέα

Με σκεπτικισμό οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην πρώτη διαπραγμάτευση για νέες συμβάσεις

Τους προβληματισμούς τους για την πρόταση του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά τη σύναψη συμβάσεων των γιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, παρέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχαν την 1η Μαρτίου με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, ο οποίος τους παρουσίασε το σχέδιο της νέας σύμβασης ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ο προγραμματισμός αφορά τη διάθεση 80 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της περίθαλψης των ασφαλισμένων από εξειδικευμένους γιατρούς (πλην γενικών ιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων).

Εκ μέρους της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναλύθηκαν οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί σε πολλά σημεία της σύμβασης, ορισμένα ιδιαίτερα κομβικά για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου.

Πιο συγκεκριμένα:

Για την κατανομή του προϋπολογισμού των 80 εκατ. κατά περιοχή και κατά ειδικότητα, δεν παρουσιάστηκε κανένα κριτήριο διανομής.

Η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα, δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, να αποβούν εις βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό.

Η ανοιχτή σύμβαση μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των ιατρών.

Η ρύθμιση του ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον ιατρό.

Η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.

Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτοπαραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.

Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Όπως τόνισε η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, η παρουσία της, λειτουργεί επικουρικά και συμβουλευτικά προς το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια κατάρτισης πρότασης σχεδίου σύμβασης που θα είναι ευρέως αποδεκτό από τους ιδιώτες ιατρούς.

Η έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης των Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων, είχε ολέθρια αποτελέσματα ως προς την αποδοχή της. Για αυτόν τον λόγο η αντιπροσωπεία της Ένωσης, δεν παρέλειψε να επιμείνει στο αίτημά της για επαναφορά των συμβάσεων με τις ιατρικές ειδικότητες που διακόπηκαν μονομερώς τον Ιούλιο 2018.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση.

Η διοίκηση της Ένωσης ανακοίνωσε ότι αναμένει τη νέα πρόταση για συζήτηση, κρατώντας τις βασικές αρχές του κλάδου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με ψηφίσματα από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close