Ιατρικά ΝέαΚόσμος

Μπορεί να προβλεφθεί ο θάνατος που σχετίζεται με σήψη;

Νέα έρευνα εξετάζει τη φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς όταν νοσηλεύονται για σήψη. Η σήψη είναι μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση που αναπτύσσεται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γενικών Ιατρικών Επιστημών , πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν σοβαρή σήψη κάθε χρόνο και 15-30% αυτών των ανθρώπων χάνουν το νήμα της ζωής.

Άλλες μελέτες εκτιμούν ότι η σήψη μπορεί να συμβάλει σε περισσότερους από 250.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της σηψαιμίας σε αυτούς τους θανάτους και πόσο από αυτά μπορούν να προληφθούν;

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Chanu Rhee, ιατρό στο Νοσοκομείο Brigham ξεκίνησε την αναζήτηση στοιχείων. Ο Δρ Rhee και οι συνάδελφοί του εξέτασαν προσεκτικά την κλινική διαχείριση των ανθρώπων που πέθαναν με σήψη και κατέληξαν σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ανασκόπηση των περιπτώσεων θανάτου από σήψη

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 568 ατόμων από έξι νοσοκομεία οξείας περίθαλψης από τον Ιανουάριο του 2014 έως το Δεκέμβριο του 2015. Τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είτε πέθαναν στο νοσοκομείο είτε στην οικία τους. Ο Δρ Rhee και η ομάδα κλινικών του χρησιμοποίησαν ένα τυποποιημένο έντυπο για να αναθεωρήσουν τα ιατρικά αρχεία αυτών των ασθενών.

Οι ερευνητές εξέτασαν την παρουσία σήψης, συννοσηρότητας, «άμεσων και υποκείμενων αιτιών θανάτου», δείκτες ανεπαρκούς φροντίδας σήψης, όπως ακατάλληλη ή καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών , «ανεπαρκής έλεγχος των πηγών» και οι στόχοι περίθαλψης για κάθε ασθενή.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 6 σημείων Likert, οι κλινικοί γιατροί αξιολόγησαν την πρόληψη κάθε θανάτου που σχετίζεται με τη σήψη. Η κλίμακα κυμαινόταν από “σίγουρα αποτρέψιμη” έως “σίγουρα δεν μπορεί να αποφευχθεί λόγω της ταχέως θανατηφόρου ασθένειας που υπάρχει στην είσοδο ή των στόχων περίθαλψης κατά την εισαγωγή που απέκλειε την επιθετική φροντίδα”.

Το 90 % των θανάτων δεν μπορεί να αποφευχθεί
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η σηψαιμία είναι ιδιαίτερα παρούσα στα νοσοκομεία και ότι συμβάλλει σημαντικά στους θανάτους των ασθενών. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των νοσηλειών στο νοσοκομείο είχαν σήψη και η κατάσταση ήταν η άμεση αιτία θανάτου σε 198 άτομα – σχεδόν το 35% αυτών.

Είναι σημαντικό, όμως, η ανάλυση να διαπιστώσει επίσης ότι σχεδόν το 90% των θανάτων που προκλήθηκαν από σήψη ήταν απρόσβλητα, τουλάχιστον από την άποψη της περίθαλψης που βασίζεται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, μόνο ένας στους 8 θανάτους που σχετίζονται με τη σήψη θεωρήθηκε ότι «μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη» και μόνο 1 στους 25 κρίθηκε «μέτρια» ή «σίγουρα» αποτρέψιμη. Στις λίγες περιπτώσεις όπου η υποβέλτιστη φροντίδα ήταν ο λόγος για τον οποίο η σηψαιμία έγινε θανάσιμη, οι πιο συνηθισμένες αιτίες ήταν η καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών ή ο έλεγχος της πηγής.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close