Ιατρικά Νέα

Νέα μελέτη για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου

Μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Hiroshima παρατήρησε έναν πιθανό νέο «στόχο», τον κυτταρικό υποδοχέα (REV-ERBs) για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Σε μελέτη που διεξήγαγαν διαπιστώθηκε, ότι η χρήση αυτού του υποδοχέα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία ανακούφισης του χρόνιου πόνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνθήκες που προκαλούν χρόνιο πόνο μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ισχιαλγία, ο καρκίνος και τη ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι μηχανισμοί χρόνιου πόνου είναι πολύπλοκοι, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η διαχείριση του πόνου είναι τόσο δύσκολη, εξηγεί ο καθηγητής Normimitsu Morioka του Τμήματος Φαρμακολογίας, Μεταπτυχιακό Τμήμα Βιοϊατρικών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Hiroshima. Αυτή η δυσκολία μειώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υποφέρει από συνεχή πόνο με ελάχιστη ή καθόλου ανακούφιση.

Τα φάρμακα ανακούφισης του πόνου είναι γενικής χρήσης και είναι συχνά αναποτελεσματικά. Ακόμη και η μορφίνη, πιθανώς το καλύτερο παυσίπονο σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή Yoki Nakamura, επίσης του Τμήματος Φαρμακολογίας, μπορεί να αποτύχει να αναστείλει τον πόνο σε καρκινοπαθείς. Όπως λέει ο καθηγητής, ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο σημαίνει ότι η καθιέρωση νέων θεραπευτικών είναι επείγουσα και, ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αυτών των τύπων μελετών μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγειονομική περίθαλψη για αυτούς τους ασθενείς.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η ενεργοποίηση ενός τύπου κυτταρικού υποδοχέα (REV-ERBs) που στέλνει χημικά σήματα μέσα στο κύτταρο για να εμποδίσει την παραγωγή ορισμένων γονιδίων ρυθμίζει μόρια που προκαλούν πόνους και φλεγμονές μέσα στο σώμα. Μια τέτοια έρευνα έδειξε ότι ένα μόριο που χρησιμοποιήθηκε για να «ενεργοποιήσει» τα REV-ERBs είχε μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων σε ανοσοκύτταρα αλλά, κανείς δεν έλεγξε την επίδραση του αναστολέα του REV-ERB σε διεγερτικές συμπεριφορές [αντιδράσεις πόνου] ή χρόνιο πόνο, έτσι ώστε πρώτα να ελεγχθεί η επίδραση του αγωνιστή REV-ERBs στον χρόνιο πόνο, όπως εξηγεί ο καθηγητής Nakamura.

Μέχρι τώρα, η έρευνα εστίαζε κάθε φορά σε μόνο έναν τύπο πόνου , γι αυτό, η ομάδα του καθηγητή εφάρμοσε αυτή τη γνώση για να προσδιορίσει εάν η ενεργοποίηση του πυρηνικού υποδοχέα REV-ERB σε εξειδικευμένα κύτταρα του νωτιαίου μυελού (αστροκύτταρα) έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση πόνου σε ποντίκια. Η ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια με διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στον πόνο με μόρια που ενεργοποίησαν τα REV-ERB.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close