Ιατρικά Νέα

Οι γιατροί συνταγογραφούν με λάθος τρόπο τα αντιβιοτικά

Tα αντιβιοτικά εξακολουθούν να συνταγογραφούνται με λάθος τρόπο από πολλούς γιατρούς.

Οι αγώνες των τελευταίων τριών δεκαετιών για τη μείωση της ακατάλληλης συνταγογράφησης αντιβιοτικών και τη μείωση του κινδύνου μικροβιακής αντοχής, τα αντιβιοτικά, δεν δικαιώνονται αφού οι γιατροί δεν βάζουν μυαλό και συνεχίζουν να συνταγογραφούν αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζονται οι ασθενείς βάση της διάγνωσης .

Περίπου το 23% των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς είχαν διάγνωση η οποία δεν δικαιολογεί συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του British Medical Journal.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνταγές για αντιβιοτικά σε περισσότερα από 19 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που είχαν συνταγογραφηθεί το 2016. Στη συνέχεια εξέτασαν τους διαγνωστικούς ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν για να δουν αν αυτές οι διαγνώσεις δικαιολογούσαν τη χορήγηση αντιβιοτικού.

Διαπιστώθηκε ότι από 15 εκατομμύρια αντιβιοτικά που έχουν συνταγογραφηθεί σε αυτήν την ομάδα, ποσοστό 23% ήταν εντελώς ακατάλληλα (η εν λόγω διάγνωση ποτέ δεν δικαιολογεί τη χορήγηση αντιβιοτικού), ποσοστό 36% ήταν ενδεχομένως κατάλληλο (η διάγνωση δικαιολογεί σε ορισμένες περιπτώσεις το αντιβιοτικό), ποσοστό 29% είχαν πολύ πρόσφατο κωδικό διάγνωσης, ενώ μόλις το 13% των αντιβιοτικών που χορηγήθηκαν κρίθηκαν κατάλληλα (οι διαγνώσεις που έγιναν δικαιολογούν πάντα τη χορήγηση αντιβιοτικού).

«Επειδή ο ρυθμός χρήσης αντιβιοτικών ήταν τόσο υψηλός στη μελέτη μας (περισσότερες από 800 συνταγές ανά 1.000 ασθενείς), διαπιστώσαμε ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς έλαβε περιττές αντιβιοτικές συνταγές το 2016», δήλωσε ο Kao-Ping Chua, MD, PhD, Επίκουρος Καθηγητής της Παιδιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close