Ιατρικά Νέα

Πόνος στο χέρι: Αρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή κάτι άλλο;

Χρησιμοποιείτε τα χέρια σας σχεδόν κάθε λεπτό της ημέρας. Όταν πονάνε λοιπόν, είναι σημαντικό να εντοπίζετε πού οφείλεται ο πόνος.

Οι άνθρωποι που κάνουν τις ίδιες κινήσεις επί ώρες καθημερινά αναπτύσσουν συγκεκριμένες παθήσεις. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση προκαλεί πόνο στους μυς, τα νεύρα και τους τένοντες.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από άσκηση έντονης πίεσης στο μέσο νεύρο του καρπού. Αυτό, διασχίζει ένα στενό πέρασμα σαν σήραγγα στον καρπό, που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στο σωλήνα αυτό, δημιουργούνται όλες αυτές οι ενοχλήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητά σας.

Μία άλλη λιγότερο γνωστή πάθηση, είναι η τενοντοθυλακίτιδα De Quervain, μια επώδυνη φλεγμονή συγκεκριμένων τενόντων οι οποίοι εκτείνουν τον αντίχειρα. Οι διογκωμένοι τένοντες και οι καλύψεις τους προκαλούν τριβή μέσα στο στενό τούνελ ή έλυτρο μέσα από το οποίο περνούν.
Το αποτέλεσμα είναι πόνος που μπορεί να εκτείνεται από το αντιβράχιο (το τμήμα από τον αγκώνα έως τον καρπό) έως τη βάση του αντίχειρα.

Αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα συχνά προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε παραμόρφωση των χεριών.

Οι αρθρώσεις στους καρπούς και τα δάχτυλα των χεριών, συχνά πλήττονται από την οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλείται με την αύξηση της ηλικίας.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά για την προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, αλλά η μακροχρόνια λήψη τους έχει συνδεθεί με παρενέργειες, όπως οι βλάβες στο συκώτι ή τα νεφρά, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος.

Για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία είναι εκφυλιστική ασθένεια, απαιτούνται ισχυρότερα φάρμακα.

Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν προσωρινά τη φλεγμονή. Η θερμότητα συμβάλλει στη μείωση της δυσκαμψίας, ενώ τα κρύα επιθέματα ανακουφίζουν τον πόνο.

Εάν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, ζητήστε από κάποιο ειδικό να σας δείξει πώς να ασκείτε λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις, όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Όταν έχετε κρίση πόνου, είναι σημαντικό να φοράτε νάρθηκα για να σταθεροποιείτε το χέρι σας και να αποφεύγετε περαιτέρω επιβάρυνση.

Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργείο.

Η σύσπαση Dupuytren είναι μια πάχυνση του ινώδους στρώματος ιστού κάτω από το δέρμα της παλάμης και των δακτύλων. Αν και ανώδυνη, η πάχυνση – σκλήρυνση (σύσπαση) του ινώδους ιστού, μπορεί να προκαλέσει στα δάκτυλα κάμψη. Η νόσος είναι πιο συχνή στους άνδρες, παρά στις γυναίκες. Τα συμπτώματα της σύσπασης Dupuytren περιλαμβάνουν επώδυνα εξογκώματα (οζίδια) κάτω από το δέρμα που αναπτύσσονται σε στενές ζώνες των ιστών, προκαλώντας την κάμψη των δακτύλων. Η αιτία της σύσπασης Dupuytren δεν είναι γνωστή. Δεν προκαλείται από τραυματισμό ή βαριά χρήση των χεριών.

Πολλές παθήσεις επιδεινώνονται όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μην καθυστερείτε λοιπόν να συμβουλευτείτε γιατρό.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close