Οικονομία

Συντάξεις – Όρια ηλικίας: Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης – Αυτά είναι τα νέα ποσά

Τα όρια ηλικίας που απαιτούνται φέτος για άνδρες, γυναίκες και μητέρες με ανήλικο σε ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, με ένσημα, με ένσημα πριν από το 1993

Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία παίρνουν ή «κλειδώνουν» σύνταξη μέσα στο 2019 με ειδικές και γενικές προϋποθέσεις που ισχύουν για 45 κατηγορίες δικαιούχων σύνταξης.

Η έξοδος το 2019, για άνδρες, γυναίκες και μητέρες με ανήλικο, ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμείο ΔΕΚΟ – τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ γίνεται είτε με την κατοχύρωση του ορίου ηλικίας που ισχύει για φέτος είτε με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας μέσα στη χρονιά, ή ακόμα και σε προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατοχύρωση του ορίου ηλικίας το 2019 σημαίνει ότι έχουν «κλειδώσει» το όριο ηλικίας και μόλις το συμπληρώσουν μπορούν να κάνουν αίτηση. Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας το 2019 σημαίνει ότι είχαν «κλειδώσει» το όριο συνταξιοδότησης μετά τις 19/8/2015 και το συμπληρώνουν φέτος, οπότε βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη.

Προσοχή: Κατά κανόνα η έξοδος ή η κατοχύρωση σύνταξης το 2019 προϋποθέτει συμπλήρωση ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη, ενώ στην περίπτωση μειωμένης η αίτηση συνταξιοδότησης για τους περισσότερους ασφαλισμένους μπορεί να γίνει οποτεδήποτε γιατί έχουν πιάσει ήδη τα αντίστοιχα όρια ηλικίας.

Οι ασφαλισμένοι με ένσημα μέχρι 31/12/1992 έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς, καθώς τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους καθορίζονται ως επί το πλείστον με βάση το συνολικό χρόνο εργασίας που είχαν ή μπορούν να αναγνωρίσουν έως τις 31/12/2012.

Στις κατηγορίες αυτές τα όρια συνταξιοδότησης μέσα στο 2019 ξεκινούν από 59,5 ετών σε Ταμεία μισθωτών με 35 ή 37 έτη, ενώ στα Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών το όριο ηλικίας για σύνταξη το 2019 είναι 61 ετών και 3 μήνες, με 37 έτη, εκ των οποίων τα 35 ως το 2012 είτε με ένσημα είτε με εξαγορά ως 5 έτη.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close