Ιατρικά ΝέαΚόσμος

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι τα ζαχαρούχα ποτά είναι κακά για την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων τέτοιων ποτών την ημέρα μπορεί να αυξήσει κατά 31% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιακής νόσου.

Για τη μελέτη αυτή οι επιστήμονες εξέτασαν δύο μελέτες. Συνολικά 37.716 άνδρες (μέρος της Health Professionals Follow-up Study μεταξύ 1986 και 2014) και 80.647 γυναίκες (μέρος της Nurses’ Health Study μεταξύ 1980 και 2014). Όλα τα άτομα παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο δύο-τριών δεκαετιών. Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής αυτών των συμμετεχόντων, η διατροφή, η άσκηση και η γενική υγεία καταγράφηκαν.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα ή δύο από αυτά τα ποτά ζάχαρης την ημέρα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων. Για πάνω από δύο ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 21%. Ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ των γυναικών ήταν μεγαλύτερος με τέσσερα ή περισσότερα τέτοια ποτά. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν πιο έντονος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Νερό, το πιο υγιεινό ποτό

Η Vasanti Malik, κύρια συγγραφέας αυτής μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη, δήλωσε: «Το πόσιμο νερό στη θέση των ζαχαρούχων ποτών είναι μια υγιεινή επιλογή που θα μπορούσε να συμβάλει στη μακροζωία. To ποτά διαίτης μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές ζαχαρούχων ποτών να μειώσουν την κατανάλωσή τους, αλλά το νερό είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή».

Η Aμερικανική Ένωση Ποτών (ABA: American Beverage Association), σε απάντηση της μελέτης, ανέφερε ότι τα αναψυκτικά είναι “ασφαλή για κατανάλωση ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής” και ότι η περιεκτικότητα της ζάχαρης είναι ίδια με εκείνη των τροφίμων. Η δήλωση ανέφερε: «Δεν νομίζουμε ότι κανείς πρέπει να καταναλώνει υπερβολικά ζάχαρη, γι’ αυτό προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης από τα ποτά σε ολόκληρη τη χώρα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close