Ιατρικά Νέα

Τα προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη αυξάνουν την παιδική παχυσαρκία

Τα προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη γλυκόζη και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού, που θα γεννηθεί.

Η ήπια υπνική άπνοια άλλαξε τα επίπεδα γλυκόζης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνδέθηκε με πρότυπα ανάπτυξης των βρεφών, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 18 γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης και με δείκτη μάζας σώματος 30-42 (αυξημένου κινδύνου), στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, συμμετείχαν στη μελέτη. Από αυτές, οι 12 διαγνώσθηκαν με υπνική άπνοια.

“Πολύ συχνά η αποφρακτική υπνική άπνοια επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνδέεται με χειρότερα περιγεννητικά αποτελέσματα, όπως ο διαβήτης κύησης και τα μεγαλύτερα μωρά”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Sarah Farabi.

“Στη μελέτη μας, όσο πιο σοβαρή είναι η υπνική άπνοια της μητέρας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα όλη την ημέρα και τη νύχτα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η βελτίωση των συνηθειών ύπνου, καθώς και ο έλεγχος και η πιθανή θεραπεία της άπνοιας μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων στη μητέρα και στο βρέφος, σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου”.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, τα πρότυπα ύπνου και η γλυκόζη μετρήθηκαν απευθείας με τη χρήση προσωπικών συσκευών παρακολούθησης (η γλυκόζη κάθε πέντε λεπτά), καθιστώντας τα δεδομένα πολύ ισχυρότερα.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο συνδυασμός βελτιωμένων τρόπων ύπνου και υγιεινής διατροφής την περίοδο της κύησης μπορεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο της παιδικής παχυσαρκίας.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close