Οικονομία

Τριπλό χαράτσι σε 250 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Κραυγή απόγνωσης από τους 250.000 αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο κυβερνητικό χαράτσι των αναδρομικών εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση. Ηδη το ΕΤΕΑΕΠ ανήρτησε τα τρία ειδοποιητήρια αναφορικά με τις αναδρομικές και τρέχουσες εισφορές του επικουρικού και του εφάπαξ. Ετσι η κυβέρνηση επιβάλλει τριπλό χαράτσι μετά την αύξηση που έχει προκύψει στις εισφορές των επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την κατάργηση της έκπτωσης 15%.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια

Σημειώνεται ότι αναρτήθηκαν προχθές από το ΕΤΕΑΕΠ τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών 250.000 μη μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Τα ειδοποιητήρια αφορούν τις εισφορές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019, καθώς και τις δύο πρώτες δόσεις από τις 36 του διαστήματος 1/1/2017 – 31/12/2018.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τρία ειδοποιητήρια:

1. Το πρώτο με την εισφορά του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τον Ιανουάριο του 2019.

2. Το δεύτερο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1/1/2017 έως 31/12/2017.

3. Το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις του διαστήματος από 1/1/2018 έως 31/12/2018.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Βερβεσός (ΔΣΑ) επεσήμανε ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των αναδρομικών εισφορών (να είναι πάνω από 36 δόσεις) και επίσης η πρώτη καταβολή να γίνει τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο.

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας (ΟΕΕ) αναφέρθηκε αναλυτικά στην τριπλή αύξηση που έχει προκύψει στις εισφορές των επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού τους και από το γεγονός ότι οι εισφορές δεν αποτελούν έξοδα και δεν αφαιρούνται από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΟΕΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσυνδεθεί ο κατώτατος μισθός από τις κατώτατες εισφορές των αυτοαπασχολουμένων. Από την πλευρά του ΔΣΑ τονίστηκε επίσης ότι όποιος επαγγελματίας πληρώσει τις κατώτατες εισφορές (επί των 586 ευρώ τον μήνα) για 40 χρόνια θα λάβει κύρια σύνταξη ύψους 634 ευρώ.

Οσον αφορά τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις τους, αυτές αναμένεται να φτάνουν τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με τον Βερβεσό, οι επικουρικές συντάξεις των δικηγόρων πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ανέρχονταν στα 330 ευρώ μεικτά, ενώ πλέον έχουν φτάσει στα 180 ευρώ μεικτά. Ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των κατασχέσεων για ασφαλιστικά χρέη, οι οποίες γίνονται χωρίς προειδοποίηση στους οφειλέτες.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι είναι αδύνατη η πληρωμή των τριπλών εισφορών από την πλειοψηφία των μηχανικών.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close