Οικονομία

Eurogroup: Γιατί έβαλαν «πάγο» στη δόση του 1 δισ. ευρώ

Νέο «ραντεβού» την 25η Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής εορτής, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Ευρωπαίους όπου το Euroworking Group θα απασχοληθεί και πάλι με το ελληνικό ζήτημα.

Είναι η επόμενη ημερομηνία «ορόσημο» καθώς κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κριθεί αν έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν στους υπουργούς Οικονομικών να εγκρίνουν την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Το μεγαλύτερο ανοιχτό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Καθώς από τις 28 Φεβρουαρίου έχει λήξει και η δίμηνη παράταση που δέχθηκαν οι δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταθέσει στη Βουλή νέο σχέδιο για νέο σύστημα προστασίας.

Η ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τη νέα ρύθμιση έγκειται στο:

Να κλείσουν τα «παράθυρα» υπαγωγής όσων μπορούν να πληρώσουν

Να γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα όλη η διαδικασία. Η βασική ανησυχία είναι ότι η διαδικασία δεν είναι απολύτως αυτοματοποιημένη, καθώς σε κάποια στάδια επεξεργασίας των στοιχείων των οφειλετών, παρεμβαίνει αναγκαστικά το… ανθρώπινο χέρι και

Να μην προκύψουν καθυστερήσεις στους ελέγχους όπως στον νόμο Κατσέλη και να περιοριστούν και να είναι διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες.

Εκτός από την προστασία από πλειστηριασμούς, με τις δηλώσεις του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άνοιξε και ζήτημα για τις διαδικασίες επιδότησης των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών, προβλέπει ότι το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας- πλην κύριας κατοικίας- δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του υπολοίπου δανείου, ενώ οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20-30% του υπολοίπου δανείου.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καλείται να κλείσει μία σειρά από άλλα ανοικτά μέτωπα τα οποία περιλαμβάνουν την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, την Εγνατία Οδό, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, αλλά και την ταχύτερη απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close