Οικονομία

Αλλαγές «από ανάγκη» στον νέο νόμο Κατσέλη

Σε ανεξόφλητο όριο των επιχειρηματικών κι αποτίμηση εμπορικής αξίας

Δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας, που ανακοίνωσε χθες από βήματος της Ολομέλειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, αιφνιδίασαν και αντιμετωπίστηκαν ως υποχώρηση από την αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα από την κυβέρνηση κρίθηκαν αναγκαίες για να πάρει η ρύθμιση το «πράσινο φως» από τους θεσμούς. «Για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, να πάρουμε το “πράσινο φως” και να προχωρήσουμε μπροστά, προτείνουμε δύο νομοτεχνικές αλλαγές, όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης.

Με τη μία εξ αυτών αλλάζει το ύψος του ορίου της ανώτατης ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία το όριο του ανεξόφλητου δανείου μπαίνει στα 100.000 ευρώ, ενώ παραμένει στα 130.000 ευρώ το όριο για τους υπόλοιπους, «τη στιγμή υποβολής της αίτησης».

Με τη δεύτερη αλλαγή προβλέπεται πως για την αποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπου ο νόμος προστατεύει κατοικίες έως 175.000 ευρώ για ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια και έως 250.000 για τα υπόλοιπα, θα λαμβάνεται μεν υπόψη η αξία που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, αλλά όπως είπε ο κ. Δραγασάκης από κει και πέρα ο δανειολήπτης θα έχει το περιθώριο να αποδείξει με νόμιμο τρόπο πως η εμπορική αξία είναι διαφορετική από εκείνη που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών.

«Yπέρ της ισότητας»

Πριν από την ανακοίνωση από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε προετοιμάσει το έδαφος, τονίζοντας από το ίδιο βήμα πως πρόκειται για έναν νόμο «που είναι πολύ περισσότερο υπέρ της ισότητας από τον αντίστοιχο στην Κύπρο, ενώ εμπεριέχει και επιχειρηματίες… Ολα τα συστήματα εδώ και έξω έχουν κάποιο ρίσκο, το δικό μας δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ωστόσο για να έχουμε το “πράσινο φως” από την ECB θα έρθουν κάποιες αλλαγές που επηρεάζουν λίγο την περίμετρο για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσακαλώτος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο θα θεωρούμε ως κριτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αλλάζει διαρκώς αυτό το κριτήριο προκειμένου να κινδυνολογεί και διαψεύδεται. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο κριτήριο που έβαλε ο κ. Καραθανασόπουλος για το «ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης» και προσέθεσε: «Αυτός ο νόμος προσπαθεί να κάνει αυτό που έκανε ο Ρούσβελτ στη δεκαετία του ’30, για να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στους δανειολήπτες, τις τράπεζες και το κράτος. Υπάρχει μια αδικία για τους ανθρώπους που είναι καλοπληρωτές και αυτή είναι στη φύση του συστήματος αυτού από την εποχή του Ρούσβελτ μέχρι σήμερα».

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close