Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΟικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ – Εντός του 2020

Μεγάλες αλλαγές, με βασική εξ αυτών την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναμένονται το 2020 στη φορολόγηση των ακινήτων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι η ένταξη των 7.000 ακινήτων στο σύστημα αξιών θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για τη μείωση συντελεστών φορολογίας στα ακίνητα. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.

Το «βαρόμετρο» για τον καθορισμό των νέων μειώσεων του ΕΝΦΙΑ θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα υπολογιστούν τον προσεχή Μάιο σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει να «ισοφαρίσει» τις αυξήσεις στη φορολογία που θα φέρει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων, αλλά και η ένταξη 7.000 περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος αξιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο ΕΝΦΙΑ του 2020 αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 10% (περί το 8% μεσοσταθμικά), δίχως ωστόσο η μείωση να είναι οριζόντια. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ ήταν μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά (από 10% έως και 30%), μια εξέλιξη που ευνόησε κυρίως τα μικρά νοικοκυριά.

Με αυτή την ενέργεια, η κυβέρνηση θα έχει υλοποιήσει την προεκλογική της εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close