Ιατρικά Νέα

Αντισυνταγματικές οι μισθολογικές περικοπές των γιατρών το 2017

Tα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης με μια σειρά σχετικών αποφάσεων, επιδικάζουν αναδρομικά για τη διετία 2017-2018 που κυμαίνονται από 19.000 έως 24.000 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα γιατρό. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, με τον επίμαχο νόμο του 2017 (Ν. 4472/2017) οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο συγκριτικά με τις ήδη αντισυνταγματικές περικοπές του 2012.

Αρχικά τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει µόνο τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είχαν προσφύγει µεµονωµένα. Όµως στη συνέχεια ακολούθησαν µαζικές προσφυγές 8.500 γιατρών από νοσοκοµεία όλης της χώρας. Οι νέες αποφάσεις δικαιώνουν και τους υπόλοιπους γιατρούς οι οποίοι είχαν προσφύγει αργότερα. Είναι φανερό ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών και αποκατάσταση μισθών και για νέο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι εν λόγω αποφάσεις αποτελούν «πιλότο» για προσφυγές κι άλλων εργαζομένων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και οι αποδοχές τους επίσης έχουν υποστεί περικοπές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταβληθεί στους γιατρούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων με ειδικά μισθολόγια ένα μέρος των αναδρομικών για τις περικοπές του 2012. Εν τω μεταξύ, αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close