Ιατρικά Νέα

Αυξάνονται οι θάνατοι από γρίπη, παρά την ύφεση του ιού

Άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της γρίπης.

Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τις 24 Μαρτίου, συνολικά 127 ασθενείς υπέκυψαν στις επιπλοκές της εποχικής γρίπης.

Από αυτούς, οι 5 κατέληξαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Πιθανότατα οι ασθενείς αυτοί νόσησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν ακόμη η γρίπη ήταν σε έξαρση.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 373 σοβαρά κρούσματα γρίπης, με 360 ασθενείς να εισάγονται στην εντατική.

Τόσο οι ασθενείς που νόσησαν βαριά, όσο και εκεινοι που κατέληξαν εξαιτίας της γρίπης ανήκαν κατά συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 85%) σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών (κάτω από 15%) είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Αυτό σημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά, πολλοί από αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της γρίπης «γύρισαν την πλάτη» στον εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί τον μόνο και πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις επιπλοκές.

Φέτος ειδικά, ο εμβολιασμός ήταν ακόμη πιο απαραίτητος, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία, η γρίπη προκάλεσε πολύ περισσότερα θύματα και από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Πέρυσι, 107 ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 42 είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ πρόπερσι είχαν καταγραφεί 276 σοβαρά περιστατικά και 108 θάνατοι.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητας της εποχικής γρίπης έχει μπει πλεον σε φάση ύφεσης. Έτσι, αυτές τις μέρες, για κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρό περίπου 30 αφορούν συμπτώματα γρίπης – την περίοδο της μεγάλης έξαρσης η αντίστοιχη αναλογία ήταν πάνω από 100 ανά 1000 επισκέψεις.

Η δραστηριότητα της γρίπης θα συνεχίσει να παρακολουθείται και τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close