Ειδήσεις ΗμέραςΚόσμοςΠολιτική

Βρετανία: Πρωτοφανές χάος στη Βουλή μετά την έκτη ήττα του Μπόρις Τζόνσον

Χαοτικές σκηνές με διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις εκτυλίχθηκαν στη βρετανική Βουλή κατά την τελευταία συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν μπει λουκέτο στο κοινοβούλιο έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε νέα ήττα της κυβέρνησης Τζόνσον, -όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει η αντιπολίτευση- με την μαζική αποχή των βουλευτών από τη διαδικασία να καθορίζει το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά). Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων) για την αποδοχή της πρότασης. «Για άλλη μια φορά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα», ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού.

Εικόνες που δεν τιμούν κανέναν στη βρετανική βουλή εκτυλίχθηκαν όταν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου αποπειράθηκε να κατεβεί από τη θέση του για να κατευθυνθεί στη Βουλή των Λόρδων ώστε να ολοκληρωθεί, τυπικά, η διαδικασία του κλεισίματος της Βουλής που αποφάσισε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον «εμποδίσουν», σε μια συμβολική κίνηση, κλείνοντάς του το δρόμο και κρατώντας στα χέρια τους χαρτιά με συνθήματα που ανέγραφαν «του έκλεισαν το στόμα».

Όταν οι βουλευτές των Τόρηδων εγκατέλειπαν την αίθουσα με τον πρόεδρο της Βουλής για να πάνε στη Βουλή των Λόρδων, από την πλευρά των Εργατικών συνάδελφοί τους τούς φώναζαν «ντροπή σας». Ο Μπέρκοοου επέστρεψε στη θέση του, αλλά μόνον μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών γύρισαν στην αίθουσα με τα έδρανα της κυβέρνησης σχεδόν άδεια και κατάμεστα εκείνα της αντιπολίτευσης.

Έκτη ήττα για τον Τζόνσον, αλλά παραμένει αποφασισμένος για άτακτο Brexit

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εναντιώνονται «στη βούληση των πολιτών»: «Εάν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε το Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κι από ό,τι φαίνεται αυτό θέλετε να κάνετε, τότε ψηφίστε για να προκηρυχθούν εκλογές και αφήστε τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν αναβολή ή όχι. Αν αρνηθείτε να το κάνετε αυτό σήμερα, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτώ την αποχώρησή μας, ευελπίστως με συμφωνία, αλλά χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε στους βουλευτές.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απάντησε στο αίτημα για εκλογές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την διάλυση της Βουλής μέχρις ότου φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνίας. «Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να επιβληθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας στις κοινότητές μας, στις θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες μας και στα δικαιώματά μας», αντέτεινε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Και πρόσθεσε: «Η μη συμφωνία δεν είναι καθαρή αποχώρηση, θα ξεκινήσει νέα περίοδος σύγχυσης και καθυστερήσεων» αλλά αυτή τη φορά με συνέπεια την κλιμάκωση «της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εμβάθυνσης της φτώχειας σε όλη τη χώρα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών ανταπάντησε ότι το κυβερνών κόμμα ευθύνεται για τις υπαναχωρήσεις και τον κατηγόρησε ότι κλείνει τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφύγει κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρθηκε ακόμη εναντίον του των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τα σχέδιά τους να ακυρώσουν το Brexit, ενώ αναφέρθηκε επίσης με ειρωνεία στον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου και τις «χαρακτηριστικά αμερόληπτες κρίσεις του». Τα όσα διαμείφθηκαν στη συζήτηση στο κοινοβούλιο καταδίκασαν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα σενάρια μετά την απόρριψη της πρότασης Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Ποια είναι τώρα τα σενάρια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόρριψη από τους βουλευτές της πρότασης που υπέβαλε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές;
Νέα αναβολή

Το Brexit, που τυπικά προβλεπόταν να γίνει την 29η Μαρτίου 2019, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, ελλείψει ομοφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους όρους.

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και τέθηκε σε ισχύ χθες υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή τριών μηνών, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για «συνθηκολόγηση» κατ’ αυτόν. Είπε στους κοινοβουλευτικούς ότι δεν θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το εθνικό συμφέρον, ενώ η κυβέρνησή του θα ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Για την αναβολή χρειάζεται ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Πρόωρες εκλογές

Μολονότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν για δεύτερη φορά το σχέδιο του Τζόνσον, η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μοιάζει αναπόφευκτη τις προσεχείς εβδομάδες ή τους προσεχείς μήνες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Εργατικούς, θα ήταν πιο ευνοϊκό να γίνουν μετά την 31η Οκτωβρίου, αφού θα αποδυναμώσουν τη θέση του Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όποιο κι αν είναι το κόστος, εντός προθεσμίας.

Για τον αρχηγό των Τόρηδων, η εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων που έχασε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον θέλει να στηθούν οι κάλπες στις 15 Οκτωβρίου και αφήνει πάντα ανοικτό το σενάριο no-deal αν δεν γίνει αυτό. Σκοπεύει δε να αλιεύσει ψήφους από το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράζ, που σάρωσε στις ευρωεκλογές προτείνοντας διαζύγιο χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Άτακτο Brexit

Ένα άλλο σενάριο είναι να μην καρποφορήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες με τους 27 να αρνούνται να συμφωνήσουν σε νέα αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου· ή ο Μπόρις Τζόνσον να επικρατήσει όντως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το σενάριο προκαλεί τρόμο σε οικονομικούς κύκλους, που φοβούνται κατάρρευση της λίρας, μείωση των εξαγωγών, απογείωση του πληθωρισμού και ύφεση, με φόντο την επάνοδο των τελωνειακών δασμών και το φάσμα των ελλείψεων διατροφικών ειδών, καυσίμων και φαρμάκων.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον προετοιμάζεται ενεργά για αυτό το σενάριο, πολλαπλασιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα δισεκατομμύρια λίρες που θα δαπανηθούν για να αμβλυνθεί το σοκ.

Brexit με συμφωνία

Ένα ακόμη σενάριο είναι να καταφέρουν Βρετανία και Βρυξέλλες να συνεννοηθούν για τον μηχανισμό ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το πολυσυζητημένο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις ώστε να αντικατασταθεί το backstop, που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να απαλειφθεί καθώς προσωρινά θα διατηρούσε όλη τη χώρα εντός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε χθες πως η ΕΕ δεν έχει ακούσει «ως σήμερα» καμία «ρεαλιστική» πρόταση από το Λονδίνο για το ζήτημα.

Ακύρωση του Brexit

Τελευταίο σενάριο είναι να κερδίσουν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν τις πρόωρες εκλογές και με την υποστήριξη του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Σκοτσέζων υποστηρικτών της ανεξαρτησίας να οργανώσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όπου να επικρατήσει το όχι στο Brexit. Πρόκειται για το όνειρο όσων τάσσονται υπέρ της παραμονής τhw Bρετανίας στην ΕΕ, του 48%, δηλαδή, που είχαν ταχθεί υπέρ της εκστρατείας Remain στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close