Ιατρικά Νέα

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου για την επιλόχειο κατάθλιψη

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε στις ΗΠΑ την κυκλοφορία του πρώτου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, που προορίζεται ειδικά για την επιλόχειο κατάθλιψη.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επηρεάζει το 15% των γυναικών.

Είναι μια ήπιας μορφής διαταραχή της συμπεριφοράς, η οποία βιώνεται από το 80% των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση, απομόνωση και πονοκέφαλο και συνήθως υποχωρούν σύντομα.

Το πλεονέκτημα της μπρεξανολόνης, που ενέκρινε ο FDA, είναι ότι δρα πολύ γρήγορα, σε δύο ημέρες, ενώ τα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται συνήθως εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να επιδράσουν.

Ωστόσο το νέο φάρμακο θα πρέπει να ληφθεί ενδοφλεβίως σε ιατρικό κέντρο και η ασθενής να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες, λόγω του κινδύνου λιποθυμίας, που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

“Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία, όταν είναι οξεία, μπορεί να είναι και θανάσιμη. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σκέψεις που να τις ωθούν να αυτοτραυματιστούν ή να τραυματίσουν το παιδί τους”, δήλωσε η Τίφανι Φάρσιον, προσωρινή διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικών Σκευασμάτων του FDA για την αξιολόγηση των φαρμάκων.

“Η έγκριση για πρώτη φορά ενός φαρμάκου, ειδικά για την αντιμετώπιση της επιλόχειου κατάθλιψης, προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή για θεραπεία”.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close