Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΚόσμοςΟικονομία

Η λίστα με τα ελληνικά προϊόντα που επιβαρύνονται με τους δασμούς Τραμπ

Σε εφαρμογή τέθηκαν πλέον οι δασμοί Τραμπ για προϊόντα από την Ευρώπη και όπως ήταν αναμενόμενο επηρεάζει και την Ελλάδα, καθώς εγχώρια προϊόντα «τσουβαλιάστηκαν» με αντίστοιχα προϊόντα ευρωπαϊκών κρατών και πλέον επιβαρύνονται με πρόσθετους δασμούς 25%.

Ωστόσο από την επίσημη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων, που έπεσαν θύμα της μετωπικής σύγκρουσης Airbus- Boeing, γλίτωσε το ελαιόλαδο, το οποίο και εξαιρέθηκε από τους δασμούς Τραμπ.
Ποια είναι τα προϊόντα στα οποία μπαίνει καπέλο λόγω δασμών Τραμπ

Εκτός από τους ειδικούς δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρωπαϊκών χωρών, στη λίστα με τα αγαθά εντοπίζεται «καπέλο» 25% που μπαίνει σε τυριά, χοιρινά, λουκάνικα, γιαούρτια, μαργαρίνες, ζωικά λίπη, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αυτά ενσωματώνονται στο ειδικό ενημερωτικό του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων στις ΗΠΑ είναι τα τυριά και τα φρούτα, με μια συνολική αξία περίπου 48 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 1,37 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22%.

Η χώρα μας πάντως παραμένει αρκετά χαμηλά στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Είναι στην 68η θέση.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close