Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΟικονομία

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ – Εως σήμερα η πρώτη δόση για το φόρο των ακινήτων

Τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου σήμερα και οι φορολογούμενοι ξεκινούν τα φθινοπωρινά ραντεβού με την Εφορία βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο πονοκέφαλος του ΕΝΦΙΑ αν και μειωμένος

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2020, όπως γράφει και το εκκαθαριστικό που έχουν στα χέρια τους οι ιδιοκτήτες. Το συνολικό ποσό της κάθε δόσης είναι περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ και καλούνται να τα πληρώσουν οι περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ η συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των ιδιοκτητών με χαμηλότερο φόρο βρίσκεται στην κατηγορία «ως 60.000 ευρώ αξίας ακίνητα», με συνολική μείωση φόρου 173,6 εκατ. ευρώ. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου συγκεντρώνεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της λεγόμενης μεσαίας τάξης, στη ζώνη από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. Εκει η συνολική μείωση φόρου να διαμορφώνεται σε 316,7 εκατ. Ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση φόρου διαμορφώνεται σε 180 ευρώ.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close