Ειδήσεις ΗμέραςΚόσμος

Θλιβερός απολογισμός: Τους 900 φτάνουν οι νεκροί πρόσφυγες από πνιγμό σε ναυάγια μόνο το 2019

Θλίψη προκαλούν τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα της Μεσογείου, μετά από ναυάγια, στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 2019 οι νεκροί μετανάστες φτάνουν τους 900, μετά και το τελευταίο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης. Εκεί, η ακτοφυλακή ανέφερε ότι ανέσυρε πέντε νεκρούς και διέσωσε άλλους 65 μετανάστες, μετά τη βύθιση του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί. Το ναυάγιο έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοούμενων που έγιναν ήταν πολύ διαφορετικές: οι Αρχές της Λιβύης έκαναν λόγο για δεκαπέντε ως είκοσι αγνοούμενους, ενώ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη αναφέρθηκε σε 40 νεκρούς και αγνοούμενους. Το πλεούμενο βυθίστηκε κοντά στην πόλη Χομς, διευκρίνισε το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του. Ανασύρθηκαν τα πτώματα τριών ανδρών, μιας γυναίκας και ενός παιδιού, κατά την ίδια πηγή. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διασώθηκαν είναι πολίτες του Σουδάν, ενώ ανάμεσά τους ήταν επίσης υπήκοοι της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας, κατά τις λιβυκές αρχές. Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Κατά τους υπολογισμούς της UNHCR και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στη Λιβύη βρίσκονται ακόμη 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς, καθώς και 800.000 μετανάστες που ψάχνουν καλύτερη ζωή. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 600 άνθρωποι μόνο στη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, από τη Λιβύη στην Ιταλία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close