ΕλλάδαΚόσμοςΟικονομία

Και ελληνικά προϊόντα στη λίστα με τους αμερικανικούς δασμούς

Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την “καμπάνα” των πρόσθετων δασμών στις εξαγωγές ελαιολάδου. Το κακό είναι ότι άλλα ελληνικά προϊόντα “τσουβαλιάστηκαν” με αντίστοιχα προϊόντα ευρωπαϊκών κρατών και ως εκ τούτου επιβαρύνονται, πλέον, με πρόσθετους δασμούς 25%.

Η επίσημη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων, που έπεσαν θύμα της μετωπικής σύγκρουσης Airbus- Boeing, είναι μακριά, ωστόσο όπως είχε προκύψει μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος με τον Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, το ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρέθηκε από τους πρόσθετους δασμούς. Αντιθέτως, η ανταγωνίστρια Ισπανία, πλέον, θα εξάγει το δικό της ελαιόλαδο με 25% “καπέλο”.

Ωστόσο, πέρα από τους ειδικούς δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα, συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών, η λίστα των πρόσθετων δασμών συμπεριλαμβάνει κατηγορίες αγαθών για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή και της Ελλάδας. Ανατρέχοντας στη λίστα, βρίσκει κανείς ότι το “καπέλο” του 25% θα μπαίνει σε τυριά, χοιρινά, λουκάνικα, γιαούρτια, μαργαρίνες, ζωικά λίπη, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αυτά ενσωματώνονται στο ειδικό ενημερωτικό του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων στις ΗΠΑ είναι τα τυριά και τα φρούτα, με μια συνολική αξία περίπου 48 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 1,37 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22%.

Η Ελλάδα παραμένει, πάντως, αρκετά χαμηλά στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ευρισκόμενη στην 68η θέση σε όρους αξίας εξαγωγών, ενώ ευρίσκεται στην 79η θέση σε όρους αξίας εισαγωγών.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close