Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΟικονομία

Κατά 8,9% αυξημένα τα ενοίκια στην Ελλάδα συγκριτικά με το 2018

Τα στοιχεία για τα ύψη τιμών προσφοράς ενοικίων στην Ελλάδα, για το Γ’ τρίμηνο του 2019, δημοσιοποίησε ο Spitogatos Property Index (SPI).

Πρόκειται για τον δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων (ενοίκια και πωλήσεις) που δίνει άμεσα την εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο SPI τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos που σήμερα περιέχει περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το Γ’ τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι μεσοσταθμικά, για την επικράτεια, τα ενοίκια είναι αυξημένα κατά 8,9% συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, από 6,43 ευρώ ανά τ.μ., το Γ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοίκια κυμάνθηκαν, μεσοσταθμικά, στα 7 ευρώ ανά τ.μ.

Στα ύψη τα ενοίκια και στις «προσιτές» συνοικίες

Η μεγαλύτερη αύξηση για το Γ’ τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκε στον Αργοσαρωνικό, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα κατά 38,9%. Πολύ μεγάλες αυξήσεις, ενδεικτικά, καταγράφηκαν στα ενοίκια στις εξής περιοχές:

Προάστια Πειραιά +27,3%
Αθήνα – Δυτικά προάστια +23,8%
Πέλλα +20,3%
Θεσσαλονίκη (υπολ. Νομού) +19,8%
Ν. Καρδίτσας +19,6%
Λακωνία +19%

Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, που μαστίζεται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, τα -ήδη «τσουχτερά»- ενοίκια αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 2,3%, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε αύξηση κατά 8,4%. Μεγάλη είναι η αύξηση και στα ενοίκια στην περιοχή του Πειραιά (+10,6%), στα βόρεια προάστια της Αθήνας (+9%).

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close