Ειδήσεις ΗμέραςΟικονομία

Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν πλαίσιο συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου

Η συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Λίβανο επιτεύχθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, από κοινού με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ και Ναντά Μπουστάνι, αντίστοιχα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Λιβάνου στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανασκόπηση διμερών σχέσεων
Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης που έγιναν αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου και να διερευνήσουν τρόπους για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους, προσθέτοντας ότι, από κοινού με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς από τις δύο χώρες, είχαν διεξοδική συζήτηση για τα ενεργειακά θέματα, προσανατολισμένη στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες τόσο στην Κύπρο όσο και στον Λίβανο μας αφήνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένους, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία υποστήριξή τους προς την ενάσκηση από τις δύο χώρες των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα Μέρη.

Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας
Η Κύπρος, πρόσθεσε, σέβεται και υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, εντός της θαλάσσιας ζώνης τους, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Συμφωνήσαμε, ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών, πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργούν για την περιοχή οι εξελίξεις στα ενεργειακά, χρησιμοποιώντας την ως καταλύτη για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πρόσθεσε, συμφωνήσαμε όπως αμέσως ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

Τέτοια συμφωνία θα στείλει ισχυρό μήνυμα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας την απαραίτητη νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

«Χάραξη σταθερής οδού»
Ευχαριστώντας τον ομόλογό του κ. Γκεμπράν Μπασίλ για τη θερμή φιλοξενία, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε καταληκτικά πως η επίσκεψή του στη Βηρυτό καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με τον Λίβανο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και για τη χάραξη σταθερής οδού προς τη διασφάλιση ειρηνικού μέλλοντος, με ευημερία, για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ τόνισε την ανάγκη περισσότερης εκμετάλλευσης των ευκαιριών σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Κύπρο για την επίτευξη συμμαχίας για την αξιοποίηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μετά τη συνάντηση με τους κύπριους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και με τον υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου Ναντά Μπουστάνι, ο Μπασίλ επιβεβαίωσε την ανάγκη επιτάχυνσης των διμερών συμφωνιών, δηλώνοντας ότι η 7η Μαΐου έχει οριστεί ως ημερομηνία πρώτης παρουσίασης και άλλη τον Ιούνιο για πιο ακριβή αξιολόγηση .

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο Λίβανος και η Κύπρος έχουν φιλικές σχέσεις, ελπίζοντας να επιτύχουν πιο στρατηγικούς δεσμούς.

Ο Μπασίλ πρότεινε επίσης ότι οποιαδήποτε ανακάλυψη πετρελαίου ή αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να επενδυθεί σε κοινά έργα.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close