Οικονομία

Λύση-ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες: Ηλεκτρονικά και άμεσα η επιστροφή του ΕΦΚ

«Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη» από την ΑΑΔΕ, να μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά χωρίς μετακινήσεις από νησί σε νησί, τις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) γα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λ.π.

Οριστικό τέλος μπαίνει σε έναν πραγματικό εφιάλτη για χιλιάδες επαγγελματίες μπαίνει με την απόφαση της ΑΑΔΕ, να επιστρέφεται πλέον ηλεκτρονικά από τα τελωνεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λ.π.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στις επισκέψεις κλιμακίων εφοριακών στη νησιωτική χώρα το χειμώνα. Η ηγεσία της ΑΑΔΕ είχε συλλέξει τα ζητήματα που ανέδειξαν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, υποσχόμενη να δώσει λύσεις το συντομότερο σε όσα μπορεί.

Καθιερώνεται μία νέα διαδικασία επιστροφής ΕΦΚ, όπου η αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω νέας εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος στο ICISnet, χωρίς να απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

Η καταβολή του ποσού επιστροφής Ε.Φ.Κ., στους δικαιούχους θα γίνεται με την απ’ ευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών δηλώνοντας τον αριθμό λογαριασμού τους IBAN για την κατάθεση του ποσού επιστροφής, αντικαθιστώντας μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η επικοινωνία μεταξύ των τελωνείων έκδοσης της απόφασης επιστροφής και ελέγχου θα γίνεται ηλεκτρονικά, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό περιβάλλον του ελέγχου. Με το νέο σύστημα, επιταχύνεται η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, σε σχέση με την χειρόγραφη διαδικασία που καταργείται.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close