Ειδήσεις ΗμέραςΙατρικά Νέα

Μετά την 40η εβδομάδα κύησης αυξάνεται ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Όταν η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες ή περισσότερο, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου (γέννηση νεκρού παιδιού) και νεογνικής θνησιμότητας (θάνατος τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ανασκόπησης μελετών που περιλάμβαναν 15 εκατομμύρια εγκυμοσύνες.

Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι η παράταση της εγκυμοσύνης πέραν των 40 εβδομάδων δεν μείωσε τον κίνδυνο θανάτου στο πρώτο μήνα της ζωής του μωρού.

Η παράταση της εγκυμοσύνης αποτελεί γνωστό παράγοντα αυξημένου κινδύνου γέννησης θνησιγενούς εμβρύου. Συνήθως στη Βρετανία συνιστάται στις γυναίκες να προκληθεί τοκετός μετά την 41η εβδομάδα της κύησης ώστε να αποφευχθεί ο ενδομήτριος θάνατος. Σε μία στις 3 γυναίκες όμως που γεννούν νεκρό παιδί, αυτό συμβαίνει πριν φθάσουν στην 41η εβδομάδα της κύησης.

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine, συγκέντρωσε στοιχεία από 13 μελέτες για τον ενδομήτριο και τον νεογνικό θάνατο από περισσότερες από 15 εκατομμύρια εγκυμοσύνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ενδομήτριος θάνατος αυξάνεται σταθερά όσο περνούν οι εβδομάδες και από 0,11 ανά χίλιες γεννήσεις την 37η εβδομάδα, φθάνει τις 3,18 ανά χίλιες την 42η εβδομάδα.

Στις μητέρες που έφθασαν στην 41η εβδομάδα, υπήρξε αύξηση κατά 64% του κινδύνου ενδομήτριου θανάτου σε σχέση με εκείνες που γέννησαν την 40η εβδομάδα, ενώ υπήρχε 1 επιπλέον μητέρα που γέννησε νεκρό μωρό για κάθε 1.449 γυναίκες.

“Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας μικρός αλλά αυξανόμενος κίνδυνος μετά από την 40η εβδομάδα κύησης”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Shakila Thangaratinam, καθηγήγρια στο Queen Mary University του Λονδίνου. “Η πρόκληση τοκετού όμως είναι μια ιατρική διαδικασία που μερικές μητέρες δεν θέλουν. Πρέπει να τους δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν μία απόφαση. Θέλουμε να προωθήσουμε την από κοινού λήψη αποφάσεων από μητέρες και γιατρούς”.

Η άποψή μου
Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη μεγάλη αμερικανική μελέτη που έδειξε ότι πρόκληση τοκετού στις 39 εβδομάδες συνδέεται με τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Θα πρέπει να γίνεται πλήρης ενημέρωση των ζευγαριών για τους πιθανούς κινδύνους και να αποφασίζεται ο χρόνος και ο τρόπος της γέννας για να εξασφαλίσουμε ότι και η μητέρα και το παιδί θα είναι υγιείς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close