Ιατρικά Νέα

Πριν το Πάσχα η νέα θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων

Πριν το Πάσχα πρόκειται να εκδοθεί η νέα θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων .

Ο Ιωάννης Ποδηματάς – Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας είπε ότι η διαπραγμάτευση για τα μισά φάρμακα που έχουν έρθει στην Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί . Παράλληλα , τόνισε , ότι αναζητούν τρόπο ώστε να γίνεται ενημέρωση για τα εν λόγω σκευάσματα πριν την ανάρτηση του Θετικού Καταλόγου, αναρτώντας για παράδειγμα την εισήγηση προς τον Υπουργό.

Τα παραπάνω ανακοινωθήκαν κατά τη διάρκεια του 3ου Health Innovation Conference που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα

Τα φάρμακα που περιμένουν να αξιολογηθούν είναι πάνω από 100 , είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής HTA και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Καθηγητή Α.Π.Θ., Δημήτρης Κούβελας. Ενώ, τόνισε ότι ‘’δεν είναι περισσότερα από 15 τα φάρμακα για τα οποία έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα των 180 ημερών. ‘’ Πάνω σε αυτήν την συζήτηση, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Γιάννης Ποδηματάς, είπε ας δούμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες, παντού υπάρχει υπέρβαση του Ευρωπαϊκού χρονοδιαγράμματος των 180 ημερών .’’ Έχουμε χώρες με μακροχρόνια εμπειρία που δεν τα καταφέρουν σε 6 μήνες. Ο πήχης είναι προσδιορισμένος από την Ε.Ε. στις 180 ημέρες, αλλά ούτε οι άλλες χώρες το τηρούν.’’

Mέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 7 πρωτότυπα φάρμακα και 4-5 βιοομοειδή ενώ υπό εξέταση παραμένουν κάποια γενόσημα και βιοομοειδή, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ καθ. Δημήτρης Κούβελας, γιατί έχουν παρουσιαστεί ελλιπή στοιχεία σε ορισμένα από αυτά.

Επίσης , σημείωσε ο κ. Κούβελας ότι υπάρχουν και 13 φάρμακα που έχουν απορριφθεί από την επιτροπή αξιολόγησης .

Όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα, έχουν υποβληθεί περί τις 500 αιτήσεις για ισάριθμους ασθενείς για χορήγηση κατ΄ εξαίρεση. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν 3-5 φάρμακα.

Ο κ. Κούβελας, ανέφερε ότι θα τεθούν υπό αξιολόγηση και φάρμακα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα, για την παχυσαρκία, το κάπνισμα κλπ. ενώ έθεσε θέμα μη δημοσιοποίησης του συνόλου των κλινικών μελετών για το κάθε φάρμακο, άρα και διαφάνειας.

Επίσης , οι κ.κ Δημήτρης Κουβέλας και Ιωάννης Ποδήματας , υποστήριξαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν δημοσιεύουν όλες τις κλινικές μελέτες που γίνονται για την ανάπτυξη και δημιουργία των φαρμάκων και αυτό , υποστηρίζουν , ότι αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα . Η φαρμακοβιομηχανία υποστήριξε ότι όλες οι κλινικές μελέτες είναι δημοσιευμένες στα επίσημα sites .

Ενώ , ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Adjunct Professor και Επικεφαλής Ανάπτυξης Ερευνών στο Ινστιτούτο WifOR,ρώτησε τον κ. Ποδηματά εάν έχουν την δυνατότητα να μελετήσουν όλες τις κλινικές μελέτες 13 χρόνια έρευνας ενός φαρμάκου . Απάντηση δεν έλαβε.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close