Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΟικονομία

Σήμερα καταβάλλονται οι νέες συντάξεις χηρείας: Από 200 έως 290 ευρώ η μέση αύξηση

Σήμερα καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αυξημένες συντάξεις χηρείας, ύστερα από τις ριζικές αλλαγές στις οποίες προέβη το υπουργείο Εργασίας στον σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χθες απεστάλησαν τα αρχεία πληρωμών στα οποία φανερώνεται ότι οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις χηρείας κυμαίνονται από 50% έως και 70%.

Είχε προηγηθεί η εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019. Το υπουργείο Εργασίας απονέμει τα εύσημα και στο προσωπικό του ΕΦΚΑ και της ΓΓΠΣ καθώς «εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Οι νέες συντάξεις χηρείας: Πάνω από 200 ευρώ οι μέσες αυξήσεις

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, για τις συντάξεις χηρείας έγινε επαναφορά στο προ νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις χηρείας του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο.

Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις συντάξεις χηρείας που προέκυψε αύξηση ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και το 290 ευρώ για το Δημόσιο.Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Βρούτσης: Ολοκληρώνουμε μία ακόμη βασική προεκλογική μας δέσμευση

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις συντάξεις χηρείας:

«Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα, νωρίτερα απ’ ότι είχαμε δεσμευτεί αρχικά.

Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας.

»Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά για τον συντονισμό και την συνεργασία την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και ειδικά τον Διοικητή κ. Χρήστο Χάλαρη καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο όπως επίσης και τους συνεργάτες μου, Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτη.

»Πάνω απ’ όλους, όμως, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΦΚΑ που κατέβαλε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close