Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΙατρικά ΝέαΠερίθαλψη & ΑσφάλισηΦάρμακα

Υπουργείο Υγείας: Χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς και μέτρα για τους οροθετικούς με HIV

Μέτρα για την ανακούφιση των οροθετικών ασθενών ανακοίνωσε ότι λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, τη θέσπιση ηλεκτρονικής Συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά την εκπόνηση νέων προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης.

Αναλυτικά το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε:

1. Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.

“Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

2. Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό:

διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους
απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων
διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής

3. Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού.

“Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα. Μαζί βάζουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις”, τονίζει το Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει σε μήνυμά του:

“Τη 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στέλνουμε το μήνυμα, ότι η λοίμωξη από HIV με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Τιμούμε τους επιστήμονες που επιτελούν σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Μαζί κάνουμε τη διαφορά: Με πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή”.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close