Ειδήσεις ΗμέραςΕλλάδαΟικονομία

«Φρέναρε» η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ολα τα στοιχεία

Στα βάθη… του χρόνου χάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ανάλογη, ισχνή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, όπως αυτή του περασμένου Ιουλίου, ενώ θετική χαρακτηρίζεται και η επιβράδυνση των νέων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σε σχέση με τον… «πόλεμο» του προηγούμενου 12μηνου.

Και τα δύο στοιχεία είναι προφανώς απόρροια της ενεργοποίησης των 120 δόσεων, που δείχνουν να προσελκύουν όλο και περισσότερους φορολογούμενους, μετά τις βελτιώσεις στο κόστος εξυπηρέτησης και το «πάγωμα» των κατασχέσεων για όσους ρυθμίσουν τα χρέη τους. Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Ιουλίου οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατέγραψαν αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά μόλις 320 εκατ. ευρώ και μένει να διαπιστωθεί εάν η εικόνα αυτή διατηρήθηκε και στο τέλος του Ιουλίου, όταν δηλαδή έπρεπε να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Με δεδομένο, πάντως, ότι για να μη χάσει κανείς τις 120 δόσεις θα πρέπει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι το «φρενάρισμα» των νέων ληξιπρόθεσμων θα συνεχιστεί.

Στο πεδίο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, περίπου 1,222 εκατομμύρια οφειλέτες- επί συνόλου 4,019 εκατ. οφειλετών- έχουν υποστεί κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λ.π. αλλά από τους ρυθμούς των 20.000- 25.000 κατασχέσεων τους προηγούμενους μήνες, τον Ιούλιο το… κοντέρ έγραψε 6.551, αν και τον Ιούνιο είχε καταγραφεί ακόμα χαμηλότερη «επίδοση» με περίπου 4.200 νέα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Το ερώτημα είναι, πλέον, τι μέλλει γενέσθαι όταν πέσει η αυλαία των 120 δόσεων. Οι εισπράξεις για το υπουργείο Οικονομικών από παλιά και νέα χρέη έφτασαν, πάντως, τα 2,8 δισ ευρώ.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close