Οικονομία

1+4 «αγκάθια» μέχρι την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο

Η σχετική απόφαση μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, στο Βουκουρέστι – Τι σχολίασαν κυβερνητικές πηγές

Ο νέος «νόμος Κατσέλη» αποτελεί το βασικό «αγκάθι» για την εκταμίευση του ποσού του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων προς την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα συμφωνία δεν επέτρεψε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «οκ» για την απόδοση του ποσού στην Ελλάδα.

Η απόφαση μετατέθηκε για το Eurogroup Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Πέρα από αυτό, ακόμη 4 θέματα προέκυψαν στη συζήτηση στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Καταρχάς, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για κάλυψη οφειλών 1,3 εκ. ευρώ αλλά έχουν καλυφθεί μόλις 600 εκ. ευρώ.

Επίσης, η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που κάπως έχει προχωρήσει, αλλά και του αυτοκινητόδρομου της «Εγνατίας».

Τέλος, οι καθυστερήσεις στην στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ήταν ένα ακόμη θέμα που ήγειραν οι υπουργοί.

«Το Euro Working Group θα εξετάσει την πορεία των συζητήσεων και οι υπουργοί θα αποφασίσουν στο Eurogroup Απριλίου», τόνισε ο πρόεδρος Σεντένο.

“Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας”, επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

“Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου”; συμπλήρωσαν.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close