Ιατρικά Νέα

300.000 ασφαλισμένοι περιμένουν αποζημιώσεις για γυαλιά οράσεως

Περιµένουν να αποζηµιωθούν για γυαλιά οράσεως τα οποία έχουν αγοράσει, καθώς και για θεραπείες ειδικής αγωγής. Μόνο µε υπουργική απόφαση µπορεί να δοθεί λύση

Δέσµιοι του «εµφράγµατος» που έχει δηµιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ είναι χιλιάδες ασφαλισµένοι οι οποίοι περιµένουν να πληρωθούν για γυαλιά οράσεως τα οποία έχουν αγοράσει αλλά και για θεραπείες ειδικής αγωγής που έχουν κάνει. Σύµφωνα µε πληροφορίες , απλήρωτοι είναι περίπου 300.000 ασφαλισµένοι για οπτικά είδη και για ειδικές θεραπείες, αφού περίπου τόσα είναι τα αιτήµατα που στοιβάζονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου, το σύστηµα αποζηµίωσης του Οργανισµού, ο οποίος εξυπηρετεί περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένους, έχει µπλοκάρει, µε τους ασθενείς να είναι σε αναµονή για να εισπράξουν τα χρήµατά τους. Αιτία είναι το νέο σύστηµα µε τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρµοστεί για τις πληρωµές των παρόχων µέσω του νέου Κανονισµού Παροχών (ΕΚΠΥ), το οποίο όµως στην πράξη «πάγωσε». Ούτως ή άλλως, οι οπτικοί αλλά και οι επιστήµονες ειδικής αγωγής αρνούνται εδώ και καιρό να πληρώνονται µε voucher, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν γνωρίζουν πότε θα εξοφληθούν. Ετσι δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να πληρωθούν και οι ασφαλισµένοι.

Οµως ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει ότι από την 1η Νοεµβρίου 2018 έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρµογή το νέο σύστηµα και ο νέος τρόπος πληρωµών, καθώς και να έχουν γίνει οι απαραίτητες συµβάσεις που προβλέπουν εξόφληση µέσω voucher. Η συνέπεια είναι σήµερα -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους»- περίπου 300.000 ασφαλισµένοι οι οποίοι έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως µε τον παλαιό τρόπο (πληρώνοντας από την τσέπη τους όλο το ποσό) να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό της αποζηµίωσης, χωρίς όµως να µπορούν να το εισπράξουν. Οι ουρές και οι διαµαρτυρίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ είναι συνεχείς, χωρίς οι εργαζόµενοι να µπορούν να δώσουν λύση.

Αιτία είναι το νέο σύστηµα µε τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρµοστεί, όµως στην πράξη «πάγωσε»

Χιλιάδες γονείς στην αναµονή

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και µε τις θεραπείες ειδικής αγωγής, καθώς χιλιάδες γονείς που έκαναν θεραπείες για τα παιδιά τους (σε εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.λπ.) βρίσκονται στην αναµονή για πληρωµές εδώ και µήνες. Λύση φαίνεται ότι µπορεί να δοθεί µόνο µε υπουργική απόφαση, αφού η όποια παράκαµψη του Κανονισµού Παροχών του ΕΟΠΥΥ είναι παράνοµη. Στο µεταξύ, όµως, ακόµη και ο νέος νόµος του υπουργείου Υγείας που δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπει παράταση για το νέο σύστηµα πληρωµών του Οργανισµού ώστε να µπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι πάροχοι, δεν περιλαµβάνει ωστόσο παράταση για τους ασφαλισµένους.

Ετσι µπορεί οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν κανονικά, όχι όµως και οι ασθενείς που έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως ή έχουν κάνει θεραπεία ειδικής αγωγής. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήµερη για το πρόβληµα το οποίο έχει προκύψει και τώρα… τρέχει προκειµένου να εκδώσει υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει παράταση στο νέο σύστηµα πληρωµών ώστε να µπορέσουν να εξοφληθούν οι ασφαλισµένοι. Να σηµειωθεί ότι οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται για γυαλιά οράσεως το ποσό των 100 ευρώ.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close