Οικονομία

Reuters : Νέα έκδοση ομολόγου από την Αθήνα για αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επανέλθει στις αγορές ομολόγων τους επόμενους μήνες, με στόχο να αποπληρώσει ως και 4 δισ. ευρώ από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, όπως είπαν εγχώριοι αξιωματούχοι σήμερα, Τετάρτη, στο Reuters.

Η νέα έκδοση, που δρομολογείται για πριν το τέλος Ιουνίου, θα είναι η τρίτη έκδοση μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, προσθέτει το πρακτορείο.

Το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιώνει δεύτερη κυβερνητική πηγή, μιλώντας για έκδοση προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους και τονίζοντας ότι το ύψος της νέας έκδοσης θα είναι περί τα 2 δισ. ευρώ.

«Ισως είναι νέα έκδοση, ίσως μια ανανέωση υφιστάμενου, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές», δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη χρονική στιγμή της έκδοσης».

Όπως σημειώνει το άρθρο, σύμφωνα με τον ελληνικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση ποσού ύψους 7 δισ. από τις αγορές αυτό το έτος.

Ήδη έχει εξασφαλίσει τα 5 δισ. ευρώ από δύο εκδόσεις ομολόγων καλύπτοντας το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού, προστίθεται.

Επιπλέον, η Αθήνα σχεδιάζει να εξοφλήσει πρόωρα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ περί τα 4 δισ. ευρώ, αν λάβει την έγκριση των επίσημων δανειστών της, επισημαίνει στο Reuters έτερη πηγή που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία.

Το ποσό θα είναι «όχι λιγότερο από 2 και όχι περισσότερο από 4 δισ.» σημείωσε τρίτη πηγή στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει 9,3 δισ. ευρώ έως το 2024 στο ΔΝΤ. Το εν λόγω δάνειο έχει επιτόκια που φτάνουν ως το 5%, σε αντίθεση με το 0,9% των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close